www.uniomusicaldeplanes.org

 

La Unión Musical de Planes, posiblemente puede que sea una de las bandas valencianas más antiguas. Los archivos de la sociedad musical fueron destruidos por un incendio y no queda constancia de la fecha de su fundación; no obstante, los archivos de la “Asociación de San Jorge de Alcoy”, recogen que en 1863 la Sociedad Unión Musical de Planes, acudía a las fiestas de moros y cristianos de aquella vecina ciudad a la filà dels Jueus. Por tanto podemos decir que esta sociedad fue fundada antes de la nombrada fecha.

 

Ligeros - Nuestra Banda en acción

 

Al llarg de la seua dilatada trajectòria, la banda ha gaudit de diferents directors. El primer de tots ells, va ser un tal Ximo el *Fusero”, que per motius que es desconeixen, va haver de canviar de lloc de residència  traslladant-se a Barcelona. En aqueix moment la Banda es va quedar amb tan sols 5 o 6 membres que es reunien una vegada a l'any per a interpretar el septenari de la “Mare de Deu dels Dolors” que encara hui es continuen interpretant.

En 1920 figura com a director Sr. Tomás Calabuig, en 1923 figurava Sr. Enrique Orts, director també de la veïna localitat de Gaianes. En 1930 va ser director Sr. Manuel Esteve de la localitat de Muro de Alcoy i en el 1931 el director va ser Sr. José Mª Tomás Catalá. Després del compàs de la guerra civil espanyola, l'any 1944 tornaria a ser director Sr. José Mª Tomás Catalá. Després la batuta passaria a les mans de Sr. Claudio Andrés Ferrándiz.

 

Ligeros - Banda de Planes en Alcoy

 

En 1983, la banda  es queda amb només 12 músics i es decideix contractar a Sr. Santiago Vicent Molines, també director de la Banda de Gaianes. La Banda de Planes està profundament agraïda, a la qual li uneix una sincera amistat, sota la seua direcció i ensenyament com a mestre.

La necessitat de la Banda de créixer i de prosperar va fer que es plantejara el buscar nous recursos i actualitzar la seua escola d'educands.

A partir de 1995 Sr. Javier Colomer pren la batuta com a director de l'O. M. Planes, recollint la labor del seu antecessor director  i incrementant el nombre d'educands i de membres de la Banda. Amb Javier Colomer la Banda va assistir al certamen provincial d'Alacant a la 4t categoria on es va obtindre el 2n premi.

Des de 2003 fins a finals de 2006, l'O. M. Planes té com a director a Sr. Raúl Ortiz Rivas, el qual i per a orgull de la banda compon el pasdoble Unió Musical de Planes, que s'estrena en la celebració de Santa Cecilia del 2004.

En l'actualitat, les regnes de l'O. M. Planes són portades pel director Sr. Ignacio Sanjuán Rodrigo el qual aporta una multitud de projectes innovadors a la talla de la categoria de la nostra banda entre els quals podem destacar l'enregistrament del CD de música festera “La nostra música”, la creació de la "Banda Jove” de la Unió Musical de Planes o l'obtenció de diversos premis, com ara,  Premi festes Alcoi 2008  i el 3*er premi en la IX Certamen de Música Festera d'Altea la Vella 2011.

 

Ligeros - Unión Musical de Planes

 

La Unió Musical de Planes compta hui dia amb més 60 membres federats, més de 30 alumnes i participa assíduament en innombrables actes al llarg de l'any. La seua major activitat se centra en les actuacions que duu a terme en les diferents localitats de la Comunitat Valenciana, dins de les celebracions de les populars festes de “Moros i Cristians”.

A més de la seua activitat dins de les festes de Moros i Cristians, també s'ocupa de fomentar la música per a banda en la seua pròpia localitat i en unes altres, amb l'elaboració d'interessants  programes de concerts pensats per a tots els gustos del públic que els escolta.