Extret de la revista de l'Alferes Ligero de 1992


 

Ligeros Calle Echegaray

 

El primer del què tenim constància, se situa al carrer Sant Rafael núm. 3, propietat de Sr. Rafael López conegut per el “Cabut”. Es passaria al carrer de Sant Tomàs núm. 5 i més tard a Santo Domingo núm. 10, establiment de begudes conegut per Casa Payá. Altres domicilis dels quals tenim constància, van anar en el carrer La Sang núm. 4, Sant Nicolás (Casa L'Havanera), San José i carrer Echegaray.

Corria l'any 1958 quan novament canviem de domicili, aquesta vegada provisionalment al carrer San Mauro, 20, més concretament en els locals de la Penya “Els Columbaris”.

En el mateix any passem a tindre casa pròpia al carrer Mare de Déu núm. 15 “Carreró de les Comedies”. Progressivament la Filà va creixent en número de Festers i lògicament se'ns va quedant xicotet aquest local que comptava amb un pis superior, amb habitacions, en les quals pernoctaven els músics que ens acompanyaven en les nostres Festes.

 

Ligeros local de la Verge María

Ligeros Carreró de les Comedies

 

En 1977 es procedeix per primera vegada a una vessa voluntària de 5.000 Ptes. per a condicionar un local en el cèntric carrer de San Francesc, 50 (l'antiga acadèmia Taqui) local que quedaria en lloguer, sent la vessa retornada progressivament als socis Festers que van col·laborar en ella.

 

Ligeros local del carrer Sant Francesc

 

De nou pren un tremend auge la nostra Filà per la qual cosa és necessari, quasi imprescindible, el buscar nous rumbs en què, folgada i còmodament, puguem desenvolupar tots els actes interns com són assajos, àgapes, balls, reunions, etc. El local citat del carrer Sant Francesc ens obligava tots els anys, per la seua xicoteta capacitat, a llogar per Festes altres locals amb molt més espai, on poder desenvolupar tots els nostres actes.

 

Ligeros Nadal en el local Sant Francesc

 

Vam tindre un al Carrer Echegaray (magatzem de pinsos) durant tres anys, al carrer Orberá (local d'Anaya) un any, en l'antic Centre Farmacèutic enfront de correus, per tres anys, i finalment en la "Costanera del Gurugú”, antic magatzem de Fustes Pérez altres dos anys.

Llocs a la cerca d'un local que reunira totes les condicions que necessitavem, es troba un enorme en l'antiga fàbrica que va ser de “Els Pascualets” i en assemblea general, amb aclaparadora majoria de vots, ja que només va haver-hi un en contra dels quasi cent que es van emetre. En conseqüència es pren la històrica decisió, per primera vegada en la centenària vida de la Fila Ligeros, d'adquirir en propietat aquest local.

 

Ligeros local actual

 

A tal fi es va realitzar el dia 21 de Setembre de 1988 i davant el Notari d'aquesta ciutat Sr. Enrique Sacristán Crisantí, D. Octavio Rico Jover, President de la *Asociaciónde Sant Jordi i Sr. Luis José Carbonell, Primer Tro de la Fila Ligeros, els corresponents tràmits per a la legalitat de la compra.

Aquest local que presentava un aspecte ruïnós i de complet abandó, va ser restaurat i decorat amb exquisit gust per Sr. Enrique Esteve dotant-ho de dos habitacles relacionats entre si, en el primer se situa la seu social festera, amb una decoració molt relacionada amb l'ambient morú que caracteritza a la nostra Filà, amb una capacitat per a 250 persones, i en el segon el gran saló menjador en el qual folgadament poden reunir-se 450 persones, disposant així mateix en la planta inferior d'un gran magatzem de 100 m² que utilitzem a més per a l'estada de la nostra banda durant les Festes.

Si desitja llegir més sobre la compra i reforma del local, prema ací.